Każda roślina do wzrostu i plonowania potrzebuje odpowiednich składników, które czerpie z gleby. Zapewnić może je tylko odpowiednie nawożenie. Wielu ogrodników stawia na naturalne nawozy, które są bezpieczne dla zdrowia i równocześnie dostarczają roślinom wszystkie niezbędne składniki.
Naturalny nawóz do warzyw
Nie ulega wątpliwości, że naturalne nawozy są najlepsze w uprawie warzyw i owoców. Nie zawierają szkodliwych dla zdrowia składników chemicznych, dodatkowo pozytywnie wpływają na ich smak i właściwości zdrowotne.
Do najpopularniejszych nawozów naturalnych należą:
- kompost,
- obornik i gnojówka,
- rośliny zielone.
Kompost to najłatwiejszy do pozyskania nawóz do warzyw, dodatkowo jest zupełnie bezpłatny. Może wyprodukować go każdy ogrodnik. Wystarczy, że wyznaczy odpowiednie miejsce z tyłu ogrodu, w którym będą składowane wszelkie odpady roślinne (skoszona trawa, liście, obcięte pędy). Po przefermentowaniu kompost gotowy jest do użycia i nie wymaga przekopywania ziemi.
Obornik należy do najbardziej tradycyjnych nawozów naturalnych. Dostarcza glebie nie tylko wszystkich niezbędnych składników, ale także poprawia jej strukturę, jest to szczególnie ważne w przypadku ciężkich gleb. Niestety dla małego ogrodnika obornik jest trudno dostępny. Alternatywą może być obornik suszony dostępny w sklepach ogrodniczych, ale należy zwrócić uwagę by nie zawierał dodatkowych środków chemicznych. Gnojówkę może zastąpić biohumus wytwarzany przez dżdżownice kalifornijskie. Jest on całkowicie bezpieczny dla warzyw.
Najwięcej pracy i czasu wymaga zastosowanie roślin zielonych. Z tego względu wykorzystywane są głównie jako przygotowanie pola pod uprawę. Pole należy wcześniej zaorać i pozbawić perzu i innych chwastów. Następnie należy wysiać łubin żółty
, seradelę lub facelię. Po ich wzroście pole należy ponownie zaorać. W ten sposób zostanie poprawiona struktura gleby i wzbogacona o cenne składniki mineralne.Warzywa uprawiane w sposób naturalny wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.