Czym się kierować wybierając stoły do jadalni?

stoły do jadalniMiejscem, w którym najczęściej spotyka się cała rodzina, czy to w czasie codziennych obiadów czy podczas większych uroczystości, jest ta część domu gdzie ustawiony jest stół. Ważny jest więc wybór takiego mebla, który będzie funkcjonalny, trwały, praktyczny i oczywiście komfortowy w użytkowaniu.

Jak wybrać idealny stół?

Trzeba skupić się na takich jego aspektach jak: materiał wykonania, kolor, kształt blatu, liczba nóg. Bardzo ważny jest także rozmiar stołu. Do swojego wnętrza nie można wybierać go „na oko”, ponieważ mebel, który w przestrzeni sklepowej może wydawać się niewielki, w domu może wypełnić cały dostępny metraż. W mniejszych kuchniach i jadalniach dobrym pomysłem jest ustawienie stołu z opcją rozkładania. Dzięki temu na co dzień nie będzie zajmował zbyt wiele miejsca, a w razie konieczności stanie się stołem, przy którym będzie można przyjąć większą liczbę gości. Wybierając stół do jedzenia trzeba też pamiętać, że:
– długość krawędzi blatu, która zapewnia komfort spożywania posiłku to ok. 55-60 cm dla jednej osoby,
– odległość pomiędzy podłogą a listwą pod blatem stołu (czyli tzw. „prześwit pionowy”), powinien wynosić przynajmniej 60 cm,
– odległość pomiędzy stołem a ścianą (czy innymi meblami) powinna wynosić co najmniej 75 cm.
Stoły do jadalni klasycznych i tradycyjnych wykonuje się zazwyczaj z drewna (np. dębowego). We wnętrzach nowoczesnych ustawia się zaś stoły wykonane z metalu oraz szkła.