Stół do jadalni – praktyczne wskazówki

Ogromny wybór materiałów, kształtów, rozmiarów i wzorów powoduje, że zakup mebli może być naprawdę problematyczny. Zastanawiając się, jak wybrać stół do jadalni w naszym domu warto przeanalizować kilka bardzo ważnych czynników. To istotne, ponieważ stół jest miejscem spędzania czasu z rodziną, spożywania wspólnych posiłków, rozmów, zabawy, a w obecnych czasach nawet pracy. Nad jego zakupem warto więc pochylić się ze szczególną starannością.

Jak dużą przestrzenią dysponujemy?

Oczywiście im większe pomieszczenie, tym na większy stół możemy sobie pozwolić. W dużych salonach najlepszym rozwiązaniem będzie masywny stół o zaokrąglonym kształcie, umiejscowiony pośrodku. Ogólnie faktem jest, że stoły okrągłe i owalne najlepiej się prezentują mając wokół siebie dużo przestrzeni. Sytuacja ulega komplikacji, gdy pomieszczenie jest niewielkie. Aby wizualnie je powiększyć lepiej wybierać stoły nieco bardziej kanciaste – kwadratowe lub prostokątne. Takie kształty będą również lepiej wyglądały bliżej ścian. A skoro już o tym mowa, ustawienie stołu powinno gwarantować swobodne dostęp z każdej strony. Odległość od ściany powinna być zatem nie mniejsza niż 70cm. Na małych przestrzeniach zbawienna może okazać się funkcja powiększania stołu w razie potrzeby, np. przed wizytą gości. Decydując się na tego typu rozwiązanie zwróćmy uwagę na to, czy sposób rozkładania jest szybki i prosty, stół przy zwiększonych rozmiarach nadal utrzymuje stabilność, a dodatkowe elementy blatu ściśle przylegają do pozostałych i nie dochodzi do tworzenia się szczelin.


Ile osób będzie z niego korzystało?

Aby móc komfortowo zasiadać do stołu całą rodziną należy wcześniej zwrócić uwagę, czy powierzchnia blatu będzie wystarczająca. Przyjmuje się, że minimalna powierzchnia przypadająca na jedną osobę powinna mieć wymiary 60cm x 40cm. Odległość pomiędzy miejscami powinna być nie mniejsza niż 20cm. Naturalnie są to liczby, których nie musimy się idealnie trzymać, jednak warto mieć je na uwadze, aby każdy z nas miał dla siebie wystarczającą przestrzeń przy stole.

Materiał i sposób wykonania

Najpopularniejszym materiałem jest oczywiście drewno. Jego niewątpliwą zaletą jest estetyka, trwałość i uniwersalność, ponieważ odcieni drewna jest całe mnóstwo, więc znajdziemy coś odpowiedniego do każdego wnętrza. Wybierając drewno zwróćmy uwagę na jego jakość oraz wytrzymałość lakieru na blacie, ponieważ są to czynniki decydujące o trwałości i odporności na uszkodzenia. Kolejną zaletą drewna jest możliwość jego renowacji. Do minusów należą niska odporność na zarysowania, temperaturę oraz środki chemiczne. Alternatywą może być wybór blatu laminowanego. Tego typu produkty są zwykle tańsze, bardzo wytrzymałe na zarysowania, lekkie i łatwe w utrzymaniu, ponieważ zabrudzenia nie przylegają do ich powierzchni. Jeśli chodzi o sposób konstrukcji, to wybierajmy stoły posiadające stelaże łączące nogi z blatem. Połączenie bez stelaża jest mniej trwałe, nogi mają skłonność do luzowania się i wyłamywania. Starajmy się również wybierać producentów obecnych na rynku od dłuższego czasu, posiadających dobrą opinię wśród użytkowników.